11 januari 2008

We spelen een spel vanavond

Gezelschapsspelletjes spelen is terug van nooit helemaal weg geweest. Nu voor de generatie van mijn vrienden en ikzelf de tijd aanbreekt van vast werk, samenwonen en kindjes krijgen, is een spel spelen de ideale weekavondactiviteit geworden. Het is goedkoper dan op café gaan, socialer dan een film kijken en makkelijker dan een boek lezen.

We komen samen bij iemand thuis, nemen allemaal iets om te eten of drinken mee en spelen een gezellig potje Kolonisten van Catan, Carcassonne, Ticket to Ride of Jungle Speed. 'Pardon? Wat is gebeurd met Scrabble, Risk en Stratego?', vraagt u zich af. Wel net als de spelspelende generatie zijn ook de gespeelde spelletjes mee geëvolueerd.

Hoewel de oudere klassiekers zeker nog niet afgeschreven zijn, voldoen deze nieuwere spelen beter aan de normen van de twintigers bij wie ze momenteel superpopulair zijn. Op een goed uurtje weet je wie gewonnen heeft, het spelverloop is meerlagig en impliceert meestal een of andere onderhandeling tussen de spelers, de spelregels zijn bovendien makkelijk uit te leggen en toch biedt het spel zelf genoeg mogelijkheden om elke goed ontwikkelde pas-afgestudeerde maanden zoet te houden. Wie toch eens genoeg krijgt van een spelformule koopt een uitbreiding bij en is opnieuw vertrokken voor vele uren spelplezier.

Spelen we een spel vanavond?

Geen opmerkingen: